Suomen Bridgeliitto urheilulajiliittona

Suomen Bridgeliitto ry (SBL) on 1978 perustettu aatteellinen yhdistys, jonka päätoimialaksi mainitaan liikuntapalvelut ja toimialaluokituksena on muu urheilutoiminta. Tämä siitäkin huolimatta, että Euroopan Unionin tuomioistuimen neljännen jaoston tuomio, joka on annettu lokakuussa 2017, toteaa, että kyseessä ei ole alv-direktiivissä tarkoitettu urheilulaji. SBL on kuitenkin Suomen Olympiakomiteaan kesäkuusta 2018 kuuluva lajiliitto.

Suurin osa olympiakomiteoista on tunnustanut bridgen, mutta osa edellyttää urheilulta fyysistä suoritusta. Suomen Bridgeliiton kunniapuheenjohtajalle on myönnetty 2014 liikunnan kultainen ansioristi, joka myönnetään erityisen suurista ansioista valtakunnallisen liikuntatoiminnan hyväksi tehdystä työstä. Suomen Bridgeliiton mukaan bridge on älypeli, jossa tuurimomenttia ei ole. Omaa suoritustaan pystyy parantamaan harjoittelulla, kuten missä tahansa muussakin urheilulajissa.

Bridge urheiluna

Liiton mukaan huipputasolla kaikki pelaavat bridgessä samat kortit ja tuloksia verrataan. Kaikki maailman maat pelaavat samoilla säännöillä, kuten missä tahansa huippu-urheilussa. Lajissa järjestetään SM-, EM- ja MM- kisat sekä olympialaiset, joihin suomalaiset osallistuvat aktiivisesti. Tänä vuonna liitto on ehtinyt jo edustaa maailmalla EM kisoissa ja juniorikisoissa. Suomessa kansallista kilpabridgeä pelataan yleensä viikonloppuisin turnausmuotoisena.

Yleensä Suomen Bridgeliiton kerhon järjestämä tapahtuma muodostuu kolmesta eri kilpailusta, joista jokainen toteutetaan eri päivänä. Yksittäisen kilpailun kesto riippuu osallistujien määrästä, se voi kestää viisi tuntia tai jopa enemmän. Suomen tunnetuin ja ehdottomasti pisin bridgekilpailu on Hangon Bridgeviikko, joka järjestetään heinäkuussa. Tänä vuonna se huipentuu Cid Holmin muistokilpailuun.

Suomen bridgeliiton jäsenkerhot

Suomen bridgeliiton jäsenkerhoja on lähes 70. Niitä löytyy ympäri Suomea ja tarjontaa tutkiessa näyttää siltä, ettei niin pientä paikkakuntaa olekaan, etteikö sinne saisi bridgekerhoa aikaiseksi. Jos Uusimaa tuntuu olevan bridgekerhojen luvattua aluetta, niitä kuitenkin löytyy niin Pieksämäeltä, Rovaniemeltä, Ähtäristä, Kokkolasta, Kajaanista, Kuopiosta, Nokialta kuin Nurmeksestakin. Myös Laitilaan on perustettu oma kerho.

Jäsenkerhojen toiminta

Suomen Bridgeliitto on onnistunut saamaan suojiinsa niin suomenkieliset kuin ruotsinkieliset lajin harrastajat, sillä kerhojen nimet edustavat sangen demokraattisesti molempia kotimaisia kieliä. Useimmilla liiton kerhoilla on omat, aktiivisesti päivitetyt kotisivut, joilla kerrotaan turnauksista ja muista tapahtumista. Kotisivuja varten on oma alusta nimeltä bridgewebs, joka onkin tarkoituksenmukainen ja antaa yhtenäisen kuvan liitosta.

Peli-iltoja järjestetään useimmissa kerhoissa viikoittain ja koulutusta ja jäsentapahtumia on säännöllisesti, mikä onkin vireän toiminnan edellytys. Pienellä pelimaksulla kerätään kerhoille rahaa. Pelimaksu on mahdollista kuitata myös vuosimaksulla. Vierailijat eli potentiaaliset uudet jäsenet näyttävät olevan tervetulleita lähes kaikkien kerhojen tilaisuuksiin pelaamaan ja kannustamaan. Ainakin Kouvolan Bridgekerhon sivuilta löytyy ansiokas bridgekurssi.

Suomen Bridgeliiton koulutus

Bridgeliitto tukee jäsenkerhojensa koulutustoimintaa. Tuen saamisen ehtona on, että SBL:n tukemien kurssien tulee olla edullisia ja koulutukseen tulee liittää harjoituspelejä kurssin jälkeen. Tuen hakeminen on käy helposti ja tukea voi hakea joustavasti joko ennen tai jälkeen kurssin. Jopa seitsemän kerhoa saattaa saada tukea vuosittain, etusijalla aina kerhot, jotka eivät edellisvuonna ole sitä saaneet.

Alkeiskursseja ja peruskursseja järjestetään ympäri maata, useissa kerhoissa. Monet kurssit toteutetaan fyysisesti, mutta myös verkkokoulutusta on saatavissa. Jotta koulutustoimintaa voi järjestää, pitää luonnollisesti kouluttaa myös kouluttajia. Tässäkin suhteessa Suomen Bridgeliitto kunnostautuu, järjestäen niin bridgen opettajien koulutusta kuin kilpailunjohtajien koulutusta. BBO, Bridge Base Online on bridgen pelaamisessa uusinta uutta ja myös tähän järjestetään koulutusta.

Seniorit ja juniorit Suomen Bridgeliitossa

Senioritoiminta Suomen Bridgeliitossa on vilkasta ja yhdistää lajin seniorit paikallisista kerhoista riippumatta. Senioritoimikunnan toiminta-ajatuksena on edistää seniorien bridge-harrastusta sekä SBL:n kerhoissa, kansainvälisillä festivaaleilla, netissä BBO- pelinä että kerhojen ulkopuolella, niin sanotuissa päiväkerhoissa. Senioreille löytyy myös omat kotisivut, joita päivitetään jatkuvasti. Kilpailukalenterissa löytyy tapahtumia vuoden loppuun asti. Kuvagallerian tuoreet otokset kielivät innostuneesta väestä.

Junioreihin panostetaan liitossa vahvasti. On monenlaista tapahtumaa ja toimintaa, junioreiden valmennuksia, valmennusleirejä ja myös kansainvälisiä valmennusleirejä, kuten Nordic Junior Camp ja Nordic Junior Pairs. Kotimaisin voimin valmennusleirejä järjestetään Suomessa ja ulkomailla, vuonna 2018 junnuleiri oli Virossa. Kisamatkoja EM kisoihin ja MM kisoihin kilpailuihin tuetaan eri tavoin, kuten järjestämällä pelejä, joiden osallistumismaksut osoitetaan kulujen peittämiseen.

Suomen Bridgeliiton ansiot

Suomen Bridgeliitto (SBL) on marraskuussa 2018 päättänyt, että sen järjestämissä kilpailuissa jokaisella pelaajalla on oikeus määritellä sukupuolensa itse tai olla määrittelemättä sitä. Päätös on uraauurtava suomalaisessa urheilussa. Suomen Bridgeliitto on ensimmäinen Suomen Olympiakomiteaan kuuluva lajiliitto, joka lähtee kilpailutoiminnassaan sukupuolen moninaisuudesta ja on kirjannut sen liittokokoustason päätöksellä kilpailumääräyksiinsä kunnioittaakseen yhdenvertaisuutta.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt tukea Suomen Bridgeliiton toimintaan vuodelle 2019. Liikuntaa edistävä yleisavustus toimintaan on suuruudeltaan peräti 10 000 euroa. Tukea on haettu bridgen tuomiseksi kaikkien saataville ja tietoisuuteen Suomessa koulutuksen, medianäkyvyyden sekä kansainvälisen kilpailutoiminnan ja -yhteistyön avulla. Tämä avustus kertoo selvää kieltään bridgen asemasta urheilulajina muiden joukossa.

Ajatuksien kokoamista

Bridgen ansiot henkisenä urheilulajina alkavat selvästikin saada ansaittua huomiota. Vaikka pelatessa ei nouse hiki pintaan fyysisen ponnistelun seurauksena, on henkinen kilvoittelu kiistatonta, ja strategisen pelinä bridge hakee vertaistaan. Peli on mielenkiintoinen ja haastava, ja siihen kannattaa tutustua lähemmin. Bridgen ollessa pelattavissa nyt myös verkkoversiona, sen suosio saadaan kenties aivan uuteen nousuun.

Leave a Response

Your email address will not be published. Required fields are marked *